Ana içeriğe atla

Tüm dünyayı araştırma alanı olarak belirleyen Bölge Çalışmaları Enstitüsü (BÇE); Afrika Çalışmaları, Amerika Çalışmaları, Asya Çalışmaları, Avrupa Çalışmaları, Türk Dünyası Çalışmaları ve Bölge Çalışmaları Ana Bilim Dallarında yürütmekte olduğu programlarla lisansüstü eğitim vermektedir. Türkçe ve İngilizce dillerinde yürütmekte olduğu interdisipliner yüksek lisans ve doktora programlarının yanısıra bilimsel araştırma projeleri, saha çalışmaları ve farklı akademik etkinliklerle bu bölgelerin siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal yönleriyle bilimsel olarak araştırılmasına çalışmaktadır.

Dünyada hızla gelişmekte olan “Alan Çalışmaları” akademik yaklaşımının ülkemizde de geliştirilmesi amacıyla ASBÜ bünyesinde kurulan ve ülkemizin tüm dünyayı araştırma alanı olarak belirleyen ilk lisansüstü eğitim enstitüsü olan Bölge Çalışmaları Enstitüsü, nitelikli araştırma ve incelemeler sunarak ülkemizin eğitim camiasındaki bu boşluğu doldurmaya, kamu ve özel sektörde ihtiyaç duyulan nitelikli bölge uzmanlarının yetiştirilmesine çalışmaktadır.

BÇE, derslerde takip ettiği yıllık müfredatının yanısıra eğitim yılı içerisinde gerçekleştirdiği farklı konulardaki sempozyum, kongre, konferans, seminer vb. bilimsel çalışmalarla bir yandan öğrencilerini yetiştirmeye çalıştırırken öbür yandan da kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının uzman bilgi ve görüş taleplerini karşılamaya çalışmaktadır.

Enstitü, öte yandan bünyesinde çıkarmakta olduğu “Bölge Çalışmaları Dergisi” ve “Kıbrıs Araştırmaları Dergisi” isimli akademik dergilerle bilim insanlarının bölgesel çalışmalarının yayınlanmasına ve bu alanlardaki gelişmelerin okuyucuya ulaştırılmasına aracılık etmektedir.

Kuruluşunun üzerinden henüz kısa bir süre geçmiş olmasına karşın BÇE önemli gelişmeler kaydetmiş bulunmaktadır. Bünyesinde istihdam ettiği yetkin akademik kadrosuyla, öğrenci sayısıyla ve yüksek popülaritesiyle dikkat çekmeye başlayan Bölge Çalışmaları Enstitüsü, hedeflerine kararlı adımlarla ilerlemektedir.