Ana içeriğe atla
Türk Dünyası Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)

Program Hakkında

   ASBEN Türk Dünyası Çalışmaları - Türkçe (tezli) ve Türk Dünyası Çalışmaları - İngilizce (tezli) yüksek lisans programlarının amacı Türk Dünyasının geçmişi, bugünü ve geleceği üzerine kapsamlı ve uluslararası kalitede eğitim vererek, Türk Dünyasını derinlemesine öğrenen uzmanlar yetiştirmektir. Bu kapsamda öncelikle hedefimiz, Türk Devletleri Teşkilatını oluşturan ülkelerinin siyasi ve sosyoekonomik koşulları üzerine kapsamlı eğitim vermek suretiyle öğrencilerimizi akademik, kamu ve sivil toplum kariyerlerine hazırlamaktır. Her programın müfredatı 7 alan dersi (3 zorunlu ve 4 seçmeli) ve 1 seminer dersinin yanı sıra yüksek lisans tezi ve akademik uzmanlıktan oluşmaktadır. Ayrıca, öğrencilerimiz ek seçmeli dersleriyle bölge dillerini (örn. Çince, Rusça, Korece, Kazakça, Özbekçe, Kırgızca ve Türkmence) öğrenme imkanına sahiptirler. Başvuru koşullarımız Haziran/Temmuz ayında ASBÜ ve ASBEN web sitelerinden duyurulmaktadır.

   ASBEN Türk Dünyası Çalışmaları - Türkçe (tezli) ve Türk Dünyası Çalışmaları - İngilizce (tezli) yüksek lisans programları ayrıca Türkiye’nin öncülüğünde kurulan Türk Dili Konuşan Devletler Teşkilatı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan Türk ve Türkiye kökenli vatandaş, soydaş ve/veya diaspora olarak ifade edilebilecek Türk nüfusunu ilgilendiren ekonomik, siyasi, sosyolojik, tarih, kültür, durum ve meselelerini ilgilendiren bütün alanları çalışmak, sorulara cevap için bilimsel sonuçlara ulaşarak çözüm sunmaktır. Ülkemizin Türk Dünyası ile süregelen siyasi, kültürel ve ekonomik geçmişinin üzerine inşa edilen günümüz ilişkilerini sistematik bir biçimde ele alan, analiz eden, bilgi üretmek suretiyle geliştiren ve uygulayıcı olarak güçlendiren araştırmacıların ve uzmanların yetiştirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Akademiden devlet kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarından özel sektöre kadar birçok alanda Türk Dünyasını çok yönlü olarak anlayan insanların yetiştirilmesi, ülkemizin Türk Dünyası ile ilişkilerinin bilgiye dayalı ve sürdürülebilir biçimde geliştirilmesi için zorunludur. Disiplinler arası Türk Dünyası Çalışmaları lisansüstü programımız, belirtilen alanlarda ve sektörlerdeki yetişmiş insan açığını gidermeye ve bilimsel bilgiler üreterek uluslararası alanda Türk Dünyasına yönelik farkındalık oluşturmaya katkı sağlayacaktır.

   Bölge Çalışmaları Enstitüsü, Türk Dünyası Çalışmaları anabilim dalı altında açılmış bu Yüksek Lisans Programları verilecek dersler dikkate alındığında uluslararası ilişkiler, ekonomi, siyaset bilimi, hukuk, coğrafya, sosyoloji ve tarih bilim dalları ile yakın ilişkili şekilde planlanmıştır.

 

Kabul Koşulları

 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Adaylar için
  • Üniversitelerin lisans (en az 4 yıllık) bölümlerinin birinden mezun olmalıdır. 
  • Lisans mezuniyet not ortalaması 4 üzerinden en az 2.50 olmalıdır.100'lük sisteme göre 65 ortalama ile mezun olması gerekir.
  • ALES notu EA/Sözel/Sayısal puan türünde 65 ve üzeri puan olmalıdır. (GMAT/GRE eşdeğeri kabul edilir).
  • **  YÖKDİL, YDS veya e-YDS (İngilizce) sınavlarının herhangi birinden en az 80 puan veya Eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan en az buna eşdeğer bir puan almış olması gerekir. 
  • Bilimsel değerlendirme sınavından en az 70; genel değerlendirmeden ise en az 65 puan alınmalıdır.   
  • Aday 750-1,000 kelimelik (İngilizce) niyet mektubunda neden bu programa başvurduğunu, tezinde hangi bölgeyi ve konuyu çalışmayı planladığını ve mezuniyet sonrası için kariyer planlarını açıklamalıdır. Niyet mektubu başvuru sırasında sisteme yüklenmelidir.   
  • *Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönergesi doğrultusunda, lisansüstü programlara kabul edilen öğrencilere programa başlamadan önce en çok iki yarıyıl bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.   
  • ** ALES Sonuç Belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır. 
  •   ***Geçerlilik süresi belirtilmemiş YDS ve e-YDS sınav sonuçlarının geçerlilik süresi sınav tarihinden itibaren 5 yıldır. 
Uluslararası Adaylar için
 

 

Müfredat

Dersler için tıklayınız.

Program Bilgi Paketi

Lütfen tıklayınız.

Mezuniyet Koşulları

Lütfen tıklayınız.

Program Koordinatörü ve İletişim 

Türk Dünyası Çalışmaları Anabilim Dalı 

   asben@asbu.edu.tr

+90 312 596 44 44 - 67 12

  +90 312 596 47 41

  +90 312 596 44 44 - 90 11

Başvuru

 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Adaylar için
Başvuruda gerekli belgeler için tıklayınız
Online başvuru sayfası için tıklayınız.

Başvuru sayfası programlara başvuruların kabul edildiği dönemde aktif hale gelmektedir.


Başvuru Takvimi ve Değerlendirme

 

Başvurular, genel olarak güz dönemi için Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında, bahar dönemi için de Kasım-Aralık aylarında kabul edilmektedir. Başvuru takvimine ilişkin spesifik tarihler için üniversite web sitesi takip edilmelidir.

Başvurular kabul edildikten sonra ilan edilen tarihte yazılı ve/veya sözlü sınav yapılır.Programa başvuranların başarısı, ALES notunun %50’si, mezuniyet notunun %20’si ve yazılı/sözlü bilimsel yeterlilik sınav notunun %30’u dikkate alınarak değerlendirilir. Değerlendirme sonucu programın yürütüldüğü Enstitünün web sayfasında ilan edilir. 

Uluslararası Adaylar için
 

 

 

 

 

 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.